Cum iti alegi aparatul de aer conditionat potrivit

Pentru ca se anunta vreme calduroasa este momentul oportun sa-ti achizitionezi un aparat de aer conditionat. Nu este bine sa astepti zilele caniculare deoarece atunci cererea este foarte mare si este posibil sa nu mai gasesti in stoc modelul dorit sau programarea pentru montaj poate sa fie mult prelungita. Daca nu esti sigur ce model ti-ar trebui atunci mai jos gasesti cateva informatii utile.

Criteriul cel mai important de care trebuie sa tii cont atunci cand cumperi un aparat de aer conditionat este valoarea BTU, aceasta reprezinta cantitatea de caldura pe care aparatul o poate extrage din incapere, in interval de o ora. Daca dorim sa racim o suprafata:

  • intre 10 și 25 mp un aparat de 9000 de BTU este suficient,
  • pentru suprafete între 24 și 35 mp poti alege un aparat de 12.000 BTU,
  • daca suprafata este între 28 și 45 mp atunci ti-ar trebui un aparat de 14.000, BTU,
  • daca suprafata este intre 40-50 mp atunci ar fi bun un aparat de 18.000 BTU.

Alte criterii ce trebuie urmarite la achitionarea unui aparat de aer conditionat sunt:
Clasa energetica (cu cat mai multe „+” se gasesc dupa „A” cu atat mai putin consuma aparatul);
Filtrele aparatului pot fi: din plastic (au rol de filtrare mecanica grosiera, acestea trebuie curatate anual), din catechin (au rol de purificare a aerului), din carbune activ (elimina mirosurile neplacute), electrostatice (distrug alergenii din aer), de ionizare (retin praful si germenii din aer), cu ioni negativi (au ca scop prevenirea bolilor respiratorii);
Functii suplimentare ca: incalzire, ventilare, dezumidificare, Jet (racirea rapida a incaperii), autocuratare, etc;
Nivelul de zgomot

Intretinerea aparatului de aer conditionat
Vara, inainte de a porni aparatul de aer conditionat, este important sa cureti foarte bine filtrele pentru a elimina praful, impuritatile si mizeria depuse de-a lungul sezonului rece.
Freonul ar trebui sa reziste ani la rand, insa nu intotdeauna se intampla asta, daca observi ca odata pornit aparatul de aer conditionat nu mai face fata este posibil ca acesta sa piarda freon si atunci este nevoie sa chemi un specialist.

  • Ti-au fost utile informatiile?
  • Da   Nu